Gå direkt till innehåll
​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt

Pressmeddelande -

​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt

Sedan 2018 tillverkar Areco Profiles sandwichpaneler i finska Somero. Varje år genererar produktionen hundratusentals ton miljöfarligt avfall som hittills har transporteras till soptippar, men genom nytänkande lösningar kommer nu allt restmaterial att återanvändas.
– Vi kommer att ta tillvara på allt. Det är inte bara ett sätt att göra vår verksamhet mer hållbar, utan även en service åt våra kunder, säger Kasper Siintola, försäljningschef Areco Profiles Finland.

För två år sedan etablerade sig Areco i Finland genom förvärvet av en av landets största sandwichpaneltillverkare – TPE Spirit Oy. I dag är fabriken i Somero utanför Åbo en del av Areco Profiles och antalet anställda har vuxit från 13 till 30 personer. Även produktionen har ökat, och med den avfallet – i dag genererar tillverkningen av sandwichpaneler ungefär 600 ton mineralull-damm om året. Hittills har dammet transporterats till soptippar för att hanteras som miljöfarligt avfall, men som ett led i Areco Profiles hållbarhetsstrategi har företaget letat efter mer klimatsmarta alternativ och har nu ingått i samarbete med isoleringsföretaget Eko-Expert Oy. Sedan några veckor sugs allt mineralull-damm in i sju containrar som står utanför fabriken i Somero.
– När containrarna blir fulla transporteras de bort och dammet används för att tillverka ny isolering. På det här sättet blir vi av med allt avfall från fabriken samtidigt som det kommer till användning. Eftersom vi växer hela tiden, och producerar mer avfall för varje år, känns det fantastiskt att få till det här samarbetet, säger Kasper Siintola.

Efterfrågad lösning på ett långvarigt problem
Utöver samarbetet med Eko-Expert Oy har Areco Profiles tagit ytterligare initiativ för att reducera sin miljöpåverkan. Sandwichpanelerna som tillverkas i fabriken i Somero används för att bygga olika typer av större industriella och kommersiella byggnader och vid installationerna måste en del av panelerna kapas för att anpassas till byggnadskonstruktionerna. Restprodukterna som uppstår klassas som miljöfarliga och har fram till årsskiftet transporterats till soptippar för deponering. Sedan dess erbjuder Areco Profiles sig att ta tillvara på avfallet. Istället för att slänga de itusågade panelerna återvinns allt material.
– Idag är många byggarbetsplatserna mindre i storlek jämfört med vad de var för ett par decennier sedan och avfallshanteringen i samband med en byggnation upplevs allt oftare som bekymmersam. Många av våra kunder har länge efterfrågat en bättre metod än att transportera skräpet till en soptipp, vilket både är omständligt och dyrt, så vi är väldigt glada över att kunna erbjuda en lösning som både är smidig och klimatsmart, avslutar Kasper Siintola.

Ämnen

Kategorier


Fakta om Areco-koncernen
300 anställda i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Polen.
Indelad i fem affärsområden: Areco Metals, Areco Profiles, Areco Direct, Areco Contractor, Areco Properties.

Verksamheter:
Areco Metals. En av Europas största importörer och lagerhållare av lackerad tunnplåt för byggnadsindustrin. Hanterar inköp, distribution och lagerhållning av råmaterial från stålverk i hela världen. Råvarulager för 40 000 ton stål i Helsingborgs hamn.

Areco Profiles. Bland Nordens största producenter av byggplåt för tak- och väggprofiler, takpannor och tillbehör. Tillverkning av takavvattningsprodukter. Fabriker i Malmö, Lipiany (Polen), Terndrup (Danmark) och Somero (Finland) för marknaderna i norra Europa.

Areco Direct. Grossistverksamhet för byggbranschen med ett tiotal butiker och flera återförsäljare i södra och mellersta Sverige för Areco-produkter som byggplåt, handelsstål, armering och ventilation. Täcker snart hela Sverige.

Areco Contractor. Specialiserad på miljövänlig rivning och andra experttjänster i genren. Prisbelönt för varsam rivning av delar av ett 1800-talskomplex i Kristianstad där fasaden bevarades för Region Skånes nya regionkontor. Rev en av Sveriges mest förorenade platser, Klippans läderfabrik.

Areco Properties. Förvaltning, utveckling och byggnation av koncernens fastigheter.

För mer information kontakta:
Peter Areskog, Koncernchef, 0705-54 20 30

Relaterat innehåll

Kvarteret Dockan i Göteborg, med fasad av 93 % återvunnen aluminium, är ett av de projekt som kommer att uppmärksammas under hösten. Foto: Kalle Sanner, Arkitekt: White Arkitekter, Byggherre: Skanska Nya Hem

Nu tar byggplåten plats som miljösmart byggmaterial, med extra lång hållbarhet

Vad är extra lång hållbarhet? Svensk Byggplåt har det. Svensk Byggplåt är branschorganisationen som representerar byggmaterial vilka har 100 års beständighet, är 100 % återvinningsbara och kan återbrukas på 100 sätt. Nu startar kampanjen ”Extra lång hållbarhet” som ska göra att fler får upp ögonen för den miljösmarta byggplåten och det oändliga kretslopp den rör sig i.

Peter Areskog, Areco och Pasi Räty, TPE Spirit Oy

Areco bryter ny mark med storförvärv i Finland

Areco fortsätter sin nordiska expansion och köper den finska sandwichpaneltillverkaren TPE Spirit Oy. ”Vi lägger ytterligare en pusselbit till vårt redan breda sortiment och har nu en egen produktion av sandwichelement.”, säger Areco:s koncernchef Peter Areskog om intåget i Finland.

Areco satsar i Norge – öppnar kontor i Oslo

Areco satsar i Norge – öppnar kontor i Oslo

Den första mars startade Areco Profiles upp sin nya verksamhet i Oslo med erfarne André Otnes vid rodret. Med stöd av sin långa erfarenhet inom branschen ska han bygga en organisation med målet att lyckas lika bra som företaget har gjort i Sverige.

Välkommen till Areco!

Areco är en svensk privatägd koncern som bildades 1944 och är idag en av de ledande aktörerna inom tillverkning av byggplåt. Kärnverksamheten riktar sig till bygg- och tillverkningsindustrin genom fem affärsområden och fabriker i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Polen. Läs mer på www.areco.se